Jak si poradit se sněhem na střechách?

Těžká sněhová pokrývka bývá v zimním období častým problémem. I když to tak letos zatím nevypadá, je dobré vědět jak předcházet možným potížím, škodám na majetku či dokonce zranění způsobeným nadměrnou zátěží nebo sesuvem sněhu ze střechy. Účinným řešením je jednoznačně prevence. Vyzkoušejte bezpečnostní střešní systém. Sněhové zachytávače systému Lindab Safety jsou jednoduchá, účinná a lze je umístit téměř na každou střechu. Jaká další opatření je nutno provést?

Nadměrná zátěž střechy – je třeba se jí obávat?

Většina střešních konstrukcí je podle normy značně nadhodnocená – s větší zátěží se tedy předem počítá. Jestli nevíte, kolik toho vaše střecha vydrží a chcete si být jistí, stačí si prohlédnout tabulku, která ukazuje normové zatížení budov v různých sněhových oblastech. Podle toho budete schopni určit, jaká dodatečná opatření je nezbytné zajistit.

Samozřejmě ničemu neuškodí preventivní kontrola střechy před samotným příchodem mrazů. Stav okapů, střešních tašek i vikýřových oken je velmi zásadní. Dovnitř nesmí nikudy zatékat – zbytečně by docházelo k unikání tepla a mohlo by se poškodit střešní zateplení i konstrukce. Nezbytná kontrola se netýká pouze starších střech, ale i novostaveb. Také okapy před zimou důkladně vyčistěte a zbavte je špíny, napadaného listí apod.

Jakmile bude střecha již zakryta pokrývkou sněhu, můžete se soustředit jen na vizuální parametry a na zásadní opravy můžete zapomenout. Nejrizikovější jsou oblasti na střeše, kde se tvoří sněhové návěje. Pečlivě vypracované projekty staveb ale s něčím podobným musí dopředu počítat – i v závislosti na tom, v jaké sněhové oblasti dům stojí.

Bezpečnostní systém, který zabrání sesuvům sněhu

Zdaleka největším nebezpečím však není sněhové zatížení, ale spíše sesuvy sněhové pokrývky z vaší střechy. Bezpečností prvky je dobré zvažovat už v nadmořské výšce 400 m n. m. Systém Lindab Safety firmy Lindab, která se zabývá výrobou a prodejem okapových a střešních systémů a střešních krytin z tenkostěnné švédské oceli, vám umožní bezpečný pohyb po střeše v každém ročním období.

Jedná se o jednoduchý a montážně nenároční systém, kde nechybí kotvicí technika pro různé typy střech a bezpečnostní prvky, jako střešní lávky, žebříky a sněhové zachytávače a to buďto z pozinkované, či lakované oceli. Systém byl vyvinut dle přísných skandinávských předpisů. Sněhové zábrany jsou nejčastěji trubkové. Můžete vybírat minimálně z šesti barevných odstínů a dokonale tak systém sladit s vaší střechou.