Elegantní střecha, která umí vyrábět elektřinu

Ohleduplnost k životnímu prostředí je ve skandinávských zemích samozřejmostí. Stále zde stoupá poptávka po fotovoltaických panelech, které nejen šetří přírodní zdroje, ale také spoří náklady na provoz domů. Společnost Lindab nyní přichází z mateřského Švédska s unikátním systémem Lindab SolarRoof i na český trh.

Účinné řešení s využitím nejmodernějších technologií

Do nejoblíbenější střešní krytiny Lindabu – Lindab SRP Click – se již ve výrobě integrují tenkovrstvé solární panely o tloušťce pouhé 2 mm, které vytvářejí komplexní, plně funkční solární systém. Jejich hmotnost je jen 2 kg na 1 m2, takže nezatěžují střešní konstrukci a jsou téměř neviditelné. Přitom je montáž takové střechy stejně jednoduchá jako u běžných lehkých střešních krytin. Všechny panely jsou navzájem propojeny a stoprocentně zajištěny proti různým povětrnostním vlivům. Systém Lindab Solar Roof ukázal svou vysokou odolnost při náročném testování Lindabu v drsných klimatických podmínkách severní Evropy. Panely využívají špičkovou technologii CIGS (Copper-Indium-Gallium-Selenide). Ta zajišťuje vysokou účinnost získávání energie, výborně zachycuje světelné spektrum, využívá i pro oko neviditelné záření a má toleranci vůči zastínění. Díky tomu solární panely pracují v průběhu dne delší dobu, a to i v náročnějších klimatických nebo zhoršených světelných podmínkách.

Systém je efektivní i při špatném počasí

Nepříznivých dnů se špatnými světelnými podmínkami je průměrně 265 za rok, což je 72 % z 365 a těch slunečných je pouze 100 – to znamená 28 % ročně. CIGS panely mají v zamračeném a deštivém počasí o 20–30% vyšší výkon ve srovnání s panely křemíkovými. I na přímém slunci dosahují panely CIGS svoje nominální hodnoty anebo je překračují. Protože pracují i s rozptýleným světlem, jsou panely CIGS předurčeny k celoročnímu využívání.

Systém Lindab SolarRoof má široké využití: pro budovy v památkově chráněných oblastech, novostavby i rekonstrukce. Nejlépe se hodí pro šikmé střechy o délce nejméně 3,3 m. Nejvhodnější pro instalaci panelů jsou plochy skloněné na jih, ale i ty se sklonem na východ a západ fungují velmi dobře. Pokud chcete systém s dlouhou životností, který pro vás bude vyrábět elektřinu v průběhu celého roku, pak je tenkovrstvá technologie CIGS nejvhodnějším řešením," komentuje Petr Matoušek, produktový manažer Lindab s. r. o. Střecha nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Záruka výkonu solárních panelů je 90 % do 10 let a 80 % do 25 let. Technická životnost panelů přesahuje 30 let.

Vlastní zelená energie: cesta k energetické nezávislosti

Se systémem Lindab SolarRoof majitelé domů ušetří materiál, čas montáže i peníze díky výrobě vlastní zelené energie. A ještě mají dobrý pocit, že směřují k energetické samostatnosti a k ohleduplnějšímu využívání přírodních zdrojů. Na systém lze získat dotace z programu Nová zelená úsporám. Lindab Solar Roof je plně kompatibilní s okapovým systémem Lindab Rainline i bezpečnostními prvky střech Lindab Safety. Solární střechy Lindab realizuje ve spolupráci se společnostmi SOLAR INVEST, Yello Energy a PRE.