Třídy korozivity připomínají džungli. Přečtěte si, jak se v ní vyznat

Na trhu je dnes velké množství střešních plechových krytin, jejichž výrobci uvádějí odolnost vůči agresivnímu prostředí a zejména proti korozi v nejvyšší třídě C5. Je tomu tak ale doopravdy? Níže vám radíme, jaká úskalí mohou deklarované záruky připravit a jak si s nimi poradit.

Pozor na deklarovanou nejvyšší úroveň antikorozní ochrany

Kdo si pořizuje střešní krytinu v nejvyšší úrovni antikorozivní ochrany (C5), určené do extrémních klimatických podmínek (např. prostředí s vysokou vlhkostí, zásadité lokality – farmy a zemědělské provozy, průmyslově znečištěné prostředí apod.), věří, že mu střecha bez větší údržby vydrží 50 let, jak se často uvádí v záručních podmínkách.

Málokdo ale ví, že pro to, aby produkt technicky splnil požadavek na zařazení do třídy C5, vyžaduje norma pouhé dva roky testování. Když poté střešní krytina testováním úspěšně projde, může ji výrobce deklarovat ve třídě C5. To může být velmi matoucí. Může se dokonce stát, že technické údaje o krytině pak uvádějí něco jiného, než je uvedeno v záručním listě: v tom například může být prostředí C5 vyjmuto ze záručních podmínek, takže marketingově deklarovaná záruka 10-50 let může být jen klamavým slibem.

Výběr správného materiálu je základ

Shrnuto: ujistěte se, že jste si vybrali správný materiál, který je ideální právě pro vaše klimatické podmínky. Jen tak vám střešní krytina vydrží opravdu léta – samozřejmě za podmínky, že je správně namontována a udržována. Ani korozivní odolnost C5 neprodlouží životnost střechy, která byla namontována na dům v oblasti C2. Pokud je váš dům například v nížině s malým množstvím sněhových srážek, v neznečištěném prostředí mimo les či dosah vysokých listnatých a jehličnatých stromů, pořizovat si střešní krytinu v nejvyšší třídě C5 je zbytečné – v takovém případě bohatě stačí krytina, testovaná na třídu C2. Důležité je také prostudovat záruční podmínky a rozsah plnění.

5 tipů Lindabu, jak si u plechových střešních krytin a okapů nejlépe poradit s třídami korozivity a zárukami

  1. Pečlivě zvažte, zda krytina, kterou kupujete, odpovídá prostředí, v jakém stojí váš dům. Podle toho vyberte krytinu ve třídě korozivity C1-C5.
  2. Zkontrolujte záruční dobu dle povrchové úpravy střešní krytiny, pro kterou jste se rozhodli.
  3. Prostudujte záruční podmínky a uvedený rozsah plnění v případě projevené vady.
  4. Platí heslo „dvakrát měř, jednou řež“: v případě pochyb či dotazů ještě raději před montáží střešní krytiny vše zkonzultujte s jejím dodavatelem či montážní firmou.
  5. Pokud je část již namontované krytiny v tzv. dešťovém stínu (např. pod arkýřem domu), vždy ji nejméně jedenkrát za rok pořádně spláchněte vodou.

 

Testovací oblast Kvarnvik v zóně Bohus-Malmön s velmi agresivním vlhkým prostředím plným mořské soli.