Trendy v barvách střech

I barvy střech podléhají módě

Trendy v barvách jsou doménou odborníků na módu – ti určují, co je letos "in", a naopak, v čem budete zcela "out". Móda se ale promítá i do vzhledu interiérů. Čím dál více lidí (a nejsou to jen ženy!) dnes chce mít svůj byt či rodinný dům v souladu s tím, co se zrovna nosí – od tapet či koberců přes prostírání až po povlečení. Barevným trendům se podřizují i střešní krytiny. Jak by také ne! Vždyť střecha je koruna celého domu a dotváří jeho celkový vzhled.

Vládce letošního roku: sytě korálová

Za experta z nejpovolanějších v oblasti barev je již téměř 20 let považován Pantone Color Institute v New Yorku. Ten na základě celosvětových tendencí a vlivů (mj. v oblasti zábavního průmyslu, současné výtvarné scény, haute couture i konfekční módy, ale třeba také v kontextu oblíbených turistických destinací) předpovídá globální trendy a radí firmám s barevností pro vizuální identitu produktů a značek. Kromě sezónních prognóz trendů k tomu využívá i poznatků z oblasti psychologie barev a z kulturních, ekonomických a sociálních aspektů společnosti. To, že "Barvou roku 2019" vyhlásili odborníci z Pantone syté korálovou (pod označením Living Coral 16-1546) asi dnes již nikoho nepřekvapí. Obchody s módou i interiérovým designem jsou jí totiž letos plné. A proč zrovna sytě korálová? Vibrující, ale zároveň jemný odstín Pantone má vytvářet pozitivní atmosféru a poskytnout útěchu i povzbuzení v současném proměnlivém světě. Je temperamentní, ale přirozený, a podle odborníků vítá a povzbuzuje vědomou aktivitu, symbolizuje naši přirozenou potřebu optimismu a ztělesňuje touhu po hravosti.

Do čeho se oblékají střechy?

Vraťme se ale ke střechám. Sytě korálová barva by asi na nich vypadala poněkud excentricky. Ačkoli v nabídce výrobců nefiguruje, i tak si dnes zájemci o novou střechu mohou vybírat z velkého množství různých barev a odstínů. A přestože jsou Češi podle loňského průzkumu společnosti Lindab poměrně konzervativní, u plechových střešních krytin vyhledávají barvy, které jsou sytě korálové docela blízko: cihlově červenou, tmavě červenou či hnědou. To platí jak pro krytiny profilované do tvaru klasických tašek, tak i pro falcované krytiny a trapézové plechy. U falcovaných střešních krytin se k nim přiřazují ještě černá, tmavě šedá a břidlicově šedá. Ta je u Lindabu nejmladší v barevném sortimentu a u krytiny SRP Click si ihned získala své pevné místo na žebříčku oblíbenosti.

A co vy? Patříte ke konzervativcům, nebo byste do sytě korálové klidně šli?

 

Zdroje

https://www.homeincube.cz/pantone-vyhlasil-barvu-roku-2019/
https://www.pantone.com/color-consulting/about-pantone-color-institute#team-section