Střešní krytiny z oceli – ideální volba pro novostavby i rekonstrukce

Při výběru vhodné střešní krytiny hraje velkou roli umístění vaší stavby, nadmořská výška i míra větrnosti v dané oblasti. Na jaká kritéria se dále zaměřit?

Kromě dlouhé životnosti a funkčního designu máte na svou novou střechu jistě i další požadavky. Mnozí touží po maximální odolnosti, snadné údržbě, stálých barvách a v neposlední řadě také po tom, aby střecha byla pochozí a precizně zabezpečená v jakémkoliv počasí. To vše lze snadno splnit – je ale nezbytné vnímat střechu jako celek a perfektně sladit všechny prvky.

Jaké ocelové krytiny na trhu najdete?

Mezi ocelovými krytinami objevíte krytiny falcované, profilované nebo jednoduché trapézové plechy. Všechny mají něco do sebe a díky nízké hmotnosti je lze použít i tam, kde běžné krytiny ne – například při rekonstrukci staticky neúnosných krovů. Metr čtvereční váží jen 5 kg, takže manipulace je opravdu snadná a zátěž pro starý krov minimální.

Ocelové krytiny s kvalitní povrchovou úpravou nekladou vysoké nároky na údržbu, proto jsou také dražší než jiné krytiny. Rozdíl ale není tak velký a to, že vám usnadní práci a prodlouží životnost střechy, stojí za to. U krytiny Lindab SRP Click lze díky speciální vrstvě Sound Control významně ovlivnit přirozenou hlučnost způsobenou vibracemi při velkém větru. Ke všem krytinám pak snadno pořídíte veškeré příslušenství v podobném barevném odstínu. Vytváří pevnou a celistvou plochu s minimem spojů, perfektně odolávají mrazu i UV záření a skvěle se hodí na všechny typy střech.

Povrchové úpravy střeše zaručí odolnost vůči přírodním vlivům, jsou vhodné i do extrémnějšího prostředí a záruka na ně je až 30 let (samozřejmě v závislosti na tom, kterou povrchovou úpravu zvolíte – Classic, Elite MAT či třeba Elite).

Další oblíbené typy krytin

Mezi často vyhledávané krytiny patří také hliníkové plechy, nebo krytiny ze štípaného šindele. Hliníkové plechy mohou sloužit jako střecha (s minimálním sklonem 12°) i obložení stěn – zde je ale nutná tepelná izolace. Jedná se o lehký materiál a pokládka je velmi rychlá.

Krytina ze štípaného šindele, vyráběná z živočišných materiálů, se zase perfektně hodí i do drsnějších podmínek (např. do hor). Má sice nižší životnost než oblíbená pálená taška, ale zato jde o materiál velmi přizpůsobivý. Opět je zde nespornou výhodou nižší hmotnost a vysoká životnost bez nutnosti složité údržby. Barvu si můžete vybrat podle svého vkusu – od černé až po zelenou. Vrchní strana je opatřena speciální povrchovou úpravou z hrubozrnného posypu, která asfaltovou hydroizolaci účinně chrání před sálajícím teplem i atmosférickým stárnutím. Často se volí na střechy domů i rekreačních chalup o sklonu 15 až 90°.

Odvětrávání a bezpečnostní prvky

Nehledě na to, pro jakou střesení krytinu se nakonec rozhodnete, nezapomeňte ani na provětrávání, které slouží k odvádění vlhkosti. Mezi spodní plochou tašek a zateplením střechy musí vzniknout prostor na proudění vzduchu.

Abyste zabránili pronikání deště či prachu, ochraňte střechu pomocí hydroizolační folie, která propouští vodní páry a lze zvolit vhodnou na jakýkoliv typ podkladu. Dále je nutno zaměřit se na protipožární bezpečnost střechy – aplikujte ochranný nátěr a nebojte se využít ani protipožární desky.

V zimním období pak oceníte rovněž funkci bezpečnostního systému Lindab Safety a sněhových zábran.