SRP Click moderním novostavbám vyloženě sluší

Střešní krytina Lindab SRP Click podtrhuje styl a eleganci nových rodinných domů

Architekti a stavebníci přizpůsobují novostavby rodinných domů současnému životnímu stylu: domy mají být nejen funkční, ale také elegantní a stylové. Jejich nezanedbatelnou součástí je střecha, která spoluvytváří celkový dojem z architektury moderní novostavby. Z široké nabídky na tuzemském trhu výše uvedená kritéria skvěle splňují falcované (drážkované) střešní krytiny, jejichž obliba se nemění: podle průzkumu portálu Krytiny-Strechy.cz tvořily falcované střešní krytiny v roce 2017 12 % všech pokládaných střech.

Realizace nízkoenergetických rodinných domů v projektu Modrý Platan ve Vysokém Újezdě u Berouna ukazuje, jak může kvalitní falcovaná střešní krytina podtrhnout nadčasovost a kompaktnost stavby. Pro již hotové etapy projektu byla použita krytina SRP Click od Lindabu, předního světového designéra, výrobce a prodejce střešních a okapových systémů z prvotřídní švédské oceli. 

Modrý Platan, Lindab SRP CLick Modrý Platan, Lindab SRP CLick Modrý Platan, Lindab SRP CLick

Modrý PLatan, Lindab SRP Click

Všechny dvoupodlažní zděné domy z již realizovaných fází projektu Modrý Platan mají velikost 4+kk s celkovou užitnou plochou 130 m2. Sedlová střecha, na kterou byla použita krytina Lindab SRP Click, výborně ladí s fasádou, na níž byly zkombinovány dva odstíny omítky s kamenným obkladem a Cetris deskami. Tmavě šedou krytinu v povrchové úpravě Classic dodávala střechařská firma DACHDECKER Hořín a montovala klempířská firma ČeKo, jejíž majitel Petr Čechák k realizaci uvedl: „Oproti tradičním falcovaným střešním krytinám má Lindab SRP Click velkou výhodu v tom, že se s ní velmi snadno pracuje. Podobá se totiž stavebnici pro zručné kutily: zatímco u klasické falcované krytiny potřebujeme k zavírání drážek speciální stroje, u Lindab SRP Click si vystačíme se základním ručním nářadím. Lamely krytiny se pouze jednoduše zaklapnou a práce je hotova. Předpružená přesně profilovaná drážka po uzamčení vytvoří těsný a pevný spoj. Celková plocha všech střech Lindab v projektu Modrý Platan činila zhruba 1000 m2 a jejich montáž trvala velmi krátkou dobu.“

Princip krytiny Lindab SRP Click spočívá v profilovaných pásech o pevné šířce 50 cm a délce na míru podle příslušné střechy, a to až do nepřerušené délky 8 m. Při delších střešních plochách se pásy bezpečně napojují. Kotvení k podkladu je skryto pod krytinou, což je další velkou výhodou. Konstrukce spoje vylučuje jakékoli otevírání nebo zpětné vycvaknutí drážky. Dutost drážky zase zamezuje vzlínání vlhkosti těsnými spárami.

Vedle tmavě šedé barvy, která byla využita pro domy projektu Modrý Platan, je krytina Lindab SRP Click k dispozici v dalších více než 10 odstínech od bílé přes cihlově červenou a tmavě zelenou až po hnědou. Na domech v Modrém Platanu byla krytina na své horní straně opatřena povrchovou úpravou Classic, díky níž jsou střechy odolné vůči mechanickému poškození a výborně čelí vnějším vlivům, jako jsou např. UV záření. Ochranná vrstva spolu s ocelovým jádrem dodává falcované plechové střešní krytině Lindab SRP Click odolnost a pevnost, atraktivní vzhled a funkčnost po dlouhá léta; proto na ni Lindab poskytuje záruku 15 let. Na spodní stranu krytiny byla v projektu Modrý Platan nanesena ještě speciální vrstva Sound Control, která dokáže velmi účinně redukovat vibrace způsobené větrem a deštěm.