Podle čeho vybírat krytinu na plochou střechu?

Zvažujete pořízení ploché střechy? Potom si dejte záležet na výběru kvalitních materiálů. Obzvlášť pečlivě vybírejte střešní krytinu – musí vám zajistit účinnou tepelnou izolaci a hydroizolaci a hlavně musí dlouho vydržet. Jak vybrat tu správnou?

Volba krytiny na plochou střechu se odvíjí od konkrétních podmínek. Rozhodující je například typ stavby a oblast, ve které bydlíte (jestli na rovince nebo v horách, kde je sněhová zátěž výrazně vyšší). Neméně důležitý je také sklon vaší střechy. Pokud je menší než 20°, nehodí se použít například pálenou tašku. Oblíbenou alternativou bývá profilovaná nebo falcovaná krytina.

Vsaďte na lehké střešní krytiny

Vysoce funkční a zároveň elegantní alternativou jsou krytiny z žárově pozinkované oceli. Řadí se k takzvaným „lehkým střešním krytinám“. Jejich hmotnost je jen 5 kg/ m², což hraje v jejich prospěch zejména u rekonstrukcí krovu, kde konstrukci nelze příliš zatížit – jedině v případě její kompletní výměny a přestavby. Díky této výhodě ušetříte na dimenzi krovu také u novostaveb.

Proč zvolit falcovanou krytinu?

Falcovaná krytina Lindab Seamline je neobyčejně flexibilní, lze ji různě ohýbat a tvarovat a obstojí v různých klimatických podmínkách (nepoškodí ji ani slané mořské ovzduší), je v podstatě bezúdržbová a nabízí mnoho různých barevných variant. V nabídce najdete řadu Seamline Profifalc, určenou na ty nejnižší sklony a také na obloukové střechy a Seamline Ekofalc, která skvěle poslouží u méně náročných staveb s nízkým sklonem (jako jsou haly, garáže nebo pergoly).

Řada Seamline Profifalc je vyrobena z ocelového pozinkovaného plechu s měkkým jádrem o tloušťce 6 mm. Klade se v souvislých pásech od okapu k hřebeni střechy a jednotlivé pásy k sobě spojuje takzvaný falc. Tato technologie vám zajistí naprostou nepropustnost spoje a je ideální i v situacích, kdy střechu zatěžuje větší sněhová pokrývka. Můžete vybírat z kvalitních povrchových úprav, jako je Durafrost, Elite, nebo Magestic.

Řadu Seamline Ekofalc zase tvoří pozinkovaný ocelový plech s tvrdým jádrem v tloušťce 0,5 mm, (míra zinkování 275 g/ m²) a pořídíte ji v úpravách Elite, Classic a Elite Mat.

Profilované krytiny pro nízké sklony

Pokud však máte střechu se sklonem od 14° a sníte o klasičtější krytině, otevírá se vám tu další možnost. Pořád se jedná o nízký sklon, ale umožňuje vám použití profilovaných krytin, které svým designem připomínají pálené tašky.

Jejich povrch je hladký, jsou přesně zpracované, neobnáší složitou údržbu a budou se skvěle vyjímat v historické zástavbě, na vesnici i ve městě. Na výběr máte řady Lindab Topline, Lindab Mega, Lindab Ideal nebo Lindab Goodlock.