Nejčastější druhy střešních krytin? Plechové krytiny jsou na vzestupu

V minulosti v Česku dominovaly spíše klasické tašky, průzkum stovky realizačních střechařských firem z celé republiky pro portál Krytiny-Strechy.cz, ale prokázal, že v roce 2017 se nejčastěji pokládaly plechové krytiny. Tehdy je klempíři používali vůbec nejčastěji. Také dnes se těší velké oblibě a jsou stále vyhledávanější. Je možné, že tradičním střešním taškám už odzvonilo?

Lidé se kromě designu střešních krytin nejvíc zajímají o dobrý poměr ceny a výkonu. Kvalitnější a dlouhodobější řešení má samozřejmě přednost. Plechová střešní krytina dnes nabízí daleko širší škálu možností než před lety – navíc je cenově dostupná a klidně může připomínat klasickou pálenou tašku. Přední světový výrobce střešních a okapových systémů z prvotřídní švédské oceli, společnost Lindab, nabízí odolné střešní krytiny, které vynikají nízkou hmotností – díky tomu výrazně ušetříte na dimenzi krovu.

Proč zvolit kvalitní plechovou střechu?

Kromě nízké hmotnosti, která představuje značnou výhodu, je plechová střecha pevná a celistvá – jen s minimem spár a spojů. Povrch je hladký, nenasákavý a opatřený povrchovou úpravou. Ta střeše zajišťuje odolnost vůči mrazu, UV záření, znečištění ovzduší a rovněž ochranu před korozí. Můžete si vybrat z několika povrchových úprav – u některých z nich vám společnost Lindab nabídne záruku až 40 let.

Střecha je ekologicky nezávadná a šetrná k životnímu prostředí a není třeba ji složitě udržovat. Naopak je bezúdržbová a dlouho vám vydrží (podle použité povrchové úpravy její životnost dosahuje minimálně 40 let). Výsledek je funkční, moderní, prakticky řešený a hodí se do jakéhokoliv prostředí. Samotná montáž je rychlá a snadná.

Falcované krytiny připomínají klasiku

Trend drážkovaných plechových krytin je v posledních letech výrazný. Falcované krytiny jsou totiž velmi flexibilní. Kladou se jako souvislé pásy či tabule od okapu k hřebeni střechy a spojuje je dvojitá stojatá drážka neboli falc. Tato generacemi prověřená technologie zaručuje nepropustnost spoje i v případě vysoké sněhové pokrývky a možnost využití v každé situaci – v horském prostředí i v běžných podmínkách.

Barvy dle vašeho vkusu

Odstín střechy si můžete vybrat z mnoha barevných variací. Pokud toužíte po plechové krytině, která připomíná pálenou tašku, můžete sáhnout například po cihlově nebo tmavě červené i nenápadnější hnědé. V případě falcovaných střešních krytin často padne volba i na břidlicově šedou a černou. Podle produktového manažera společnosti Lindab, Petra Kulhavého, roste také zájem o trapézové plechy – ty se často využívají na střechy hospodářských budov, v moderní architektuře ale nacházejí své místo i na střechách a stěnách moderních domů.

Plechové tašky pro nízký sklon střechy

Profilované krytiny z plechu jsou tvarovány jako klasické pálené tašky. Vlna může být výraznější i nenápadnější (od 27 do 48 mm) – čím je vyšší, tím bude profil pevnější. Hmotnost krytin je pouze 5 kg/m2, což vám otevírá možnost ušetřit na dimenzi krovů – úspora bude značná jak u novostavby, tak u starší budovy, která prochází rekonstrukcí. Profilované krytiny Lindab jsou vhodné i pro velmi nízké sklony střech – od 14°. Není přitom třeba bednění či použití těžkých asfaltových pásů, které by zajistily vodotěsné podstřeší.

Pokud se rozhodnete zastřešit střechu o ploše 200 m2 pomocí lehkých střešních krytin Lindab, zatíží ji váha pouhých 1 000 kg, zatímco u betonové a pálené tašky se může vyšplhat až na 9 000 kg. U neúnosných či lehkých krovů proto jiné východisko, než krytiny Lindab ani nelze brát v úvahu.