Nebojte se montáže okapů svépomocí

Dimenzování, aneb kolik čeho koupit?

Rozměr  podokapního  žlabu  a  svodových  rour  je  dán  průmětnou  plochou  střechy.  Dle  obsahu  plochy  v  tabulce snadno zvolíte potřebný rozměr podokapních žlabů a svodových  rour.  Délka  podokapního  žlabu  by  neměla  přesáhnout  12 m na jeden střešní svod.

Pokud si nejste jisti dimenzováním, obraťte se na naše techniky, rádi vám pomohou s výpočtem a výběrem potřebného množství prvků.

Barvu si nejspíše vyberete sami – máte na výběr 10 odstínů a jeden Magestic – bez barevného povrchu, přesto s unikátní antikorozní ochranou, který bude časem přirozeně patinovat a dodá domu ten správný vintage nádech. Vyberte zkrátka tak, abyste sladili okapy se střechou, fasádou, okenními rámy. Ať už preferujete tón v tónu, nebo naopak výrazné barevné kombinace, celý váš dům bude tvořit esteticky dokonalý celek.

                         

Jak dobře nakoupit?

Při nákupu se přesvědčte, že okapový systém skutečně obsahuje vše, co je ke zkompletování potřeba: spojky, čílka, objímky, mezikusy. Řada prvků systému Lindab Rainline (jako např. žlabový kotlík, žlabové čelo, objímka svodu) mají na sobě jasně vyražené logo Lindab. Podle toho poznáte, že se jedná o skutečně originální okapový systém od Lindabu.

Montáž je hračka!

Jako základní nástroje pro montáž vám postačí nůžky na plech, pilka na železo a gumová palička. Na rozdíl od jiných materiálů nepotřebujete nic letovat ani lepit. Do montáže se můžete pustit v kterémkoli ročním období. Dokonce i tehdy, když mrzne. Žlaby se spojují pomocí patentované žlabové spojky s tzv. bajonetovým uzávěrem a těsněním z odolného EPDM materiálu, díky němuž je spoj trvale těsný. Přitom můžete okapový systém kdykoli rozebrat a znovu složit. Snadná montáž a demontáž se hodí například pro horské chalupy, kde jsou okapy namáhány velkým množstvím sněhu, a tak je mnoho majitelů raději na zimu sundá a na jaře opět namontuje zpět.

Okapy nevyžadují téměř žádnou údržbu.

Ve prospěch okapového systému Lindab Rainline mluví i to, že předlakovaná švédská ocel o síle 0,6 mm je bezúdržbová, takže na okapy nebudete muset 40 let téměř sáhnout. Pokud stojí v blízkosti domu vzrostlé stromy, nezapomeňte před zimou zkontrolovat vnitřky žlabů. V nich se často hromadí listí, větvičky a další nečistoty, které by mohly zpomalit odtok vody, případně způsobit zamrznutí.

Poradíme vám!

Pokud si na montáž okapů přece jen sami netroufáte, můžete využít prověřené certifikované klempířské firmy, které vám v Lindabu doporučíme. Naši technici vám poskytnou bezplatné poradenství při návrhu vhodného technického řešení nejen okapů, ale celého střešního systému.