Najdi 7 rozdílů aneb cesta ke krásné a funkční střeše

Eternitová střecha rodinného domu v severských klimatických podmínkách dánského Solbjerg už pamatuje dvě generace – a je to na ní znát. Vlhký vzduch plný soli z nedalekého moře i časté lijáky a vichřice se na ní podepsaly do takové míry, že majitelé museli zvolit radikální řešení. Střechu neopravovali a rovnou si pořídili novou – z profilované krytiny Lindab Topline v černé barvě. A k ní i zbrusu nový okapový systém Lindab Rainline.

Proč se majitelé domu rozhodli právě pro Lindab? Pojďme se na rozdíly mez i starou a novou střechou podívat podrobněji!

 

Rozdíl 1: bezúdržbovost
Zatímco na dřívější střechu musel majitel domu lézt po každém silném větru a kontrolovat, zda se neuvolnila některá z eternitových tašek, u nové střechy může být bez starostí. Střecha totiž nevyžaduje téměř žádnou údržbu – stačí vizuální kontrola před zimou a po ní. S dobře ukotvenou krytinou Lindab Topline totiž nehne ani mimořádně silný vítr – a to přesto, že má tato střecha z oceli nízkou hmotnost, díky čemuž se tolik nezatěžuje krov domu. Krytinu při montáži firma přikotvila ověřeným způsobem: speciálními samovrtnými vruty s podložkou. Odolnost jednoho vrutu vůči vytržení je okolo 60 kg, přičemž je využito cca 6-7 ks vrutů na 1 m2. Míra upevnění krytiny je taková, že bohatě stačí i na mimořádné vichřice!

Rozdíl 2: ohleduplnost k životnímu prostředí
Dřívější střecha byla z dříve velmi populárního eternitu, který se nejčastěji využíval právě jako střešní krytina. Ten však měl své limity. Jde o stavební materiál tvořený cementem a vláknitým pojivem, nejčastěji azbestem, který je však látkou silně karcinogenní. Protože si majitelé domu stejně jako všichni obyvatelé skandinávských zemí velmi zakládají na šetrném přístupu k životnímu prostředí, jsou rádi, že jejich nová střecha je na rozdíl od eternitu ekologicky zcela nezávadná. Kvalitní švédská ocel je navíc téměř 100% recyklovatelná.

Rozdíl 3: přesnost zpracování, flexibilita a snadná montáž
Rozhodnutí o pořízení nové střechy bylo impulsem pro další velké změny v domě. Jeho první patro bylo dosud částečně využíváno jako bezokenní půda pro skladování věcí. Majitelé teď ale potřebovali přetvořit dřívější prostor skladiště na útulný hostinský pokoj pro časté návštěvy svých dětí s rodinami. Aby byl pokoj dostatečně světlý, vznikla zde nová střešní okna. A právě profilovaná krytina Lindab Topline je natolik univerzální, že výřezy pro střešní okna neznamenají při montáži žádný problém. Krytina se jim skvěle přizpůsobí; navíc je opatřena dokonale propracovanou pojistnou vodní drážkou, která v místě napojení na střešní okno slouží jako ochrana proti zatečení i při prudkých deštích, pro místní region tak typických.

Rozdíl 4: dlouhá životnost
To, že měla dřívější střecha své dny dávno za sebou, pozná při pohledu na fotografii i naprostý laik. Nová krytina Lindab Topline vydrží bez větší údržby krásná a funkční 40 let, takže o její rekonstrukci či výměnu se budou muset postarat pravděpodobně až děti nynějších majitelů.

Rozdíl 5: výjimečná záruka
Protože společnost Lindab působí na švédském trhu již 60 let, dovedla za tu dobu své střešní krytiny k dokonalosti. Průběžně je také testuje a inovuje ve svém vlastním vývojovém centru. Díky tomu může na své produkty poskytovat nezvykle dlouhou záruku: v konkrétním případě nové krytiny Lindab Topline v povrchové úpravě Elite činí 30 let. Obyvatelé domu tak nyní mají jistotu, o kterou přišli již před mnoha lety, kdy jim vypršela záruka na dřívější eternitovou střechu.

Rozdíl 6: bez starostí
Majitelé domu dnes s úsměvem vzpomínají, jak si před mnoha lety střechu svého tehdy nového domu naplánovali, koupili, dovezli a položili sami. Měli s tím tehdy spoustu starostí: ještě teď si vybavují, jak kvůli tomu nejeli na dovolenou. Jediné, co museli udělat dnes, je rozhodnout se. Poté, co jejich volba padla na krytinu Lindab Topline, už obchodní a technické oddělení Lindabu vše zařídilo za ně: odborníci jim poradili, navrhli celou koncepci a detaily střechy, specifikovali a finančně zkalkulovali veškerý potřebný materiál a zajistili prověřenou firmu, která na místě střechu položila. A oni v klidu mohli odjet na letní dovolenou na Bornholm.

Rozdíl 7: atraktivní vzhled
Dříve byla střecha domu šedivou Popelkou a pomalu zarůstala mechem, který musel majitel nejméně jednou za rok odstraňovat. Teď je vše jinak: střecha se stala pravou korunou celého domu, která zaujme na první pohled. A jestliže páni domu vedou život v severském Hygge stylu, na který jsou hrdí, potěší je pohled na novou střechu pokaždé, když se vracejí domů. Protože Hygge je totiž umění najít si něco krásného v každém okamžiku.