Moderní bezúdržbová varianta? Rodinný dům z oceli

Rodinný dům nemusí být jenom z cihel, dřeva, pórobetonu nebo vápenopískových cihel. Může být klidně z oceli. Jaké má takový dům vlastnosti? Je rychle postavený, bezúdržbový a vypadá zajímavě. A hlavně – vydrží dlouhá léta.

Ocelové nosníky jsou častým prvkem v nosných konstrukcích, ocel patří na střechu a často se s ní i obkládají stěny. Proč z ní tedy nepostavit celý dům – vytvořit konstrukci z ocelových profilů, obložit je plechem a v meziprostoru vyplnit izolací? Přesně taková stavba vyrostla v Družci u Kladna.

Pasivní stavba na celý život

Majitelé ocelového domu si přáli dům s nadčasovým designem, který nebude vyžadovat žádné větší zásahy a po několik dalších desítek let – zkrátka bude tu i pro další generaci. Důležitým bodem bylo také, aby byl dům šetrný k životnímu prostřední.

V Družci u Kladna tak vznikl pasivní dům s energetickým štítkem A s využitím systému Lindab Stavby, s konstrukcí domu, fasádou, střechami, okapy a dalšími stavebními komponenty Lindab. Tento stavebnicový konstrukční systém je postavený velmi rychle a kvalitně a využívá moderních technologií – například technologii suchého procesu bez použití vody.

Dvoupodlažní dům o ploše 129 m2

Na pozemku o rozloze 950 m2 tak vznikl dvoupodlažní montovaný dům o celkové ploše 129 m2, který nahradil původní stavby. Zůstala pouze stodola, ze které vznikla garáž pro dvě auta. Základy domů jsou z betonu, na rámové ocelové konstrukci je pověšen kompaktní sendvičový plášť pomocí sekundární konstrukce z tenkostěnných profilů.

Střešní plášť a obvodové stěny jsou zaizolované vnějším sendvičovým PIR panelem o tloušťce 100 mm a minerální vatou o 200 mm mezi profily. Sendvičová skladba je z interiérové strany uzavřená roštem předstěny z lehkých profilů Lindab a sádrovláknitými deskami. Pro přístavbu bylo využito samonosných stěn montovaných u tenkostěnných profilů Lindab Construline.

Vynikající tepelná izolace

Protože je celý dům v pasivním standardu, je nadstandardně zateplen a na střeše nechybí místo pro solární panely. Okna jsou plastová šestikomorová, vybavená izolačním trojsklem. Na úspoře se podílí také venkovní okenní rolety, které jsou nenápadně skryté v pouzdře pod fasádou. Díky tomu roční měrná spotřeba tepla na vytápění nepřesahuje 15 kWh/(m2a) a majitelé tak výrazně ušetří na nákladech na provoz domu.

Elegantní sedlová střecha

Celý dům korunuje elegantní plechová sedlová střecha v antracitovém odstínu, ke které ladí i okapy systému Lindab Rainline. Rodinný dům z oceli zkrátka představuje elegantní, nadčasovou variantu, ve které se krásně bydlí.