Minimální sklon střechy podle druhu střešní krytiny

Máte jasnou představu o vzhledu vašeho budoucího domu, ale nejste si ještě jisti, jakou krytinu zvolíte? Zaměřte se na výběr střešní krytiny co nejdříve, protože v krajním případě její volba může změnit požadovaný sklon střechy. A to může být komplikace. Jaký sklon je pro pokládku jednotlivých druhů krytin potřeba?

Pálená a betonová střešní taška

Jednou z nejčastěji používaných střešních krytin jsou pálené a betonové tašky. Ty se standardně pokládají při minimálním sklonu 22 stupňů. Některé střešní systémy se skládanou krytinou však garantují bezpečnou pokládku i při nižších sklonech, ten je však potřeba řešit tzv. "vodotěsné podstřeší".

Velkoformátová a maloformátová plechová střešní krytina

U plechových střešních krytin stačí nižší sklon. Co se týče velkoformátových plechových krytin, nejčastěji se pohybují od 5 stupňů. Menší formáty se pohybují v podobných hodnotách od 15 stupňů.

Vláknocementové šablony a asfaltové šindele

Vláknocementové šablony Cedral, které dříve vyráběl známý Eternit, udávají bezpečný sklon při 22 stupních. Jiné druhy se pohybují až od 30 stupňů – roli hraje i místo, na kterém stavíte, a jeho klimatické podmínky.

U asfaltových šindelí se doporučuje dodržet sklon 15 stupňů.

Plochá střecha není plochá

Chcete dům s plochou střechou? Ani ta samozřejmě nemůže být úplně rovná. I tady musíte dodržet sklon, pokud nechcete mít na střeše samou louži. Plochá střecha je definována sklonem do 5 stupňů, sklon nižší než 3 stupně se obecně nedoporučuje a sklon pod 1 stupeň znamená brzkou potřebu nové střechy a problémy s vlhkostí.

Na ploché střechy se používají asfaltové pásy a plastové fólie, oboje ideálně při sklonu 3 stupně a víc.

A pozor – u plochých střech se často počítá sklon místo stupňů v procentech.

Výběr vhodné střešní krytiny je stěžejní

Lidé často chybují v tom, že při výběru střešní krytiny řeší jen vzhled a cenu, zapomínají ale na doporučení a právě potřebný sklon. Potom je mohou čekat nepříjemnosti spojené s pokládáním v nedostatečném sklonu a následné zamítnutí reklamace, pokud nebyla dodržena doporučení výrobce.

Vybíráte tu nejvhodnější střechu? Můžeme vám pomoct.