Lindab Seamline dotváří eleganci moderních staveb

Drážková střešní krytina Lindab Seamline dotváří elegantní architekturu moderních rodinných domů

Ti, kdo mají pro výstavbu rodinného domu větší pozemek, se dnes často rozhodnou pro jednopodlažní rodinný dům s dostatkem prostoru, jehož výhodou je mimo jiné i bezbariérovost. K elegantnímu a kompaktnímu designu takových rodinných domů přispívá i střešní krytina. Inspirací mohou být dvě realizace od Lindabu, předního světového designéra, výrobce a prodejce střešních a okapových systémů z prvotřídní švédské oceli, na nichž byla využita drážková střešní krytina Lindab Seamline.

Obě realizace jsou z východních Čech a jejich projektantem byl královéhradecký ateliér BOŘKE HK. Krytina Lindab Seamline je velmi flexibilní: lze ji ohýbat a překládat, kopíruje všechny tvary a úhly střešních rovin. Architektům a projektantům tak dává absolutní volnost. Ve spojení s nadčasovým designem to byl hlavní důvod, proč se v ateliéru BOŘKE HK rozhodli právě pro ni”Jednopodlažní rodinný dům má členitý půdorys, skládající se ze tří jinak vysokých bloků s pultovými střechami do tvaru L. Pro střešní krytinu Lindab Seamline jsme zvolili antracitovou barvu s barevně ladícími okapy. Spodní část přesahů střech je zaklopena palubkami v odstínu světlý teak,” popisuje Petr Bořke, ředitel ateliéru BOŘKE HK. "Jednopodlažní rodinný dům je spojený ze dvou bloků rozdílných výšek s pultovými střechami, přičemž garážová část je oproti obytné části vyšší. Pro střešní krytinu Lindab Seamline byla také v tomto případě zvolena antracitově černá, ve stejné barvě jsou i okapyPočáteční obavy majitelů domu, že černá barva střechy může mít vliv na teplotu v interiéru, se ukázaly jako liché – mimo jiné i díky tomu, že při instalaci krytiny bylo použito 2 x 18 cm izolace Isover,“ dodává.

Princip střešní krytiny Seamline

Důvodem flexibility a univerzálnosti střešní krytiny Lindab Seamline je její samotný princip: ten spočívá v souvislých pásech kladených od okapu k hřebeni střechy, spojených dvojitou stojatou drážkou (tzv. falcem). Takové spojení zajišťuje nepropustnost spoje – a to například i v případě vysoké sněhové pokrývky. Základní surovinou Lindab Seamline je předlakovaný svitkový ocelový plech o šíři 670 mm. Krytina je lehká, trvanlivá a díky moderním povrchovým úpravám a minimální údržbě i šetrná k životnímu prostředí. Použitá jemnozrnná ocel je dobře tvárná, přestože tloušťka plechu činí 0,6 mm. Ocelový plech je žárově pozinkován (375 g/m2) a opatřen několika vrstvami polyesterových ochranných laků. Volit lze z několika povrchových úprav (Lindab Seamline Premium, Elite, DuraFrost, Alu PVDF a Magestic), na které Lindab poskytuje záruku od 15 do 30 let podle vybrané varianty. Díky povrchové úpravě jsou střechy odolné vůči mechanickému poškození a výborně čelí vnějším vlivům, jako je UV záření, extrémní teploty či znečištění ovzduší. Ochranná vrstva spolu s ocelovým jádrem dodává plechové střešní krytině Lindab Seamline odolnost a pevnost, atraktivní vzhled a funkčnost po dlouhá léta, aniž by střecha vyžadovala větší údržbu. Další výhodou krytiny je velmi široká škála 16 barev – od antické bílé přes azurově modrou, tmavě zelenou či světle šedou až po černou

Krytina Lindab Seamline je vzhledem ke svým vlastnostem velmi univerzální. Díky tomu ji lze využít nejen pro novostavby rodinných i jiných domů, ale i pro historické budovy. Hodí se i do oblastí s vysokými klimatickými nároky: například do drsného horského prostředí, do teplých regionů s dlouhou dobou slunečního svitu, či do míst se znečištěným ovzduším.

Přehled povrchových úprav střešní krytiny Lindab Seamline

Premium

Přestože jde o základní řadu plechu vhodného pro drážkovanou krytinu, vyniká mimořádnou odolností a zpracovatelností. Je mírně tvrdší než řada Elite a hodí se na rozlehlé střešní plochy.

Elite

Hlavní a nejčastější materiál pro zpracování na drážkované krytiny.

DuraFrost

Zcela nový materiál s vylepšenou odolností a moderním strukturovaným, matným povrchem.

Alu PVDF

Má vyšší tloušťku, než je obvyklé, čímž se omezuje vlnění krytiny a prodlužuje se její živostnost.

Magestic

Moderní střecha s patinou. Jedná se o jedinou krytinu, která není opatřena lakovou vrstvou, ale pokovením v nadstandardní gramáži 310 g / m2. Díky zink-magneziovému složení vyniká mimořádnou odolností proti korozi.

O ateliéru BOŘKE HK

Ateliér BOŘKE HK se sídlem v Hradci Králové byl založen v roce 1991. Zabývá se projektovou a inženýrskou činností ve stavebnictví: především rodinnými a bytovými domy, stavbami občanské vybavenosti, zdravotnickými a rekreačními stavbami, průmyslovými areály a obytnými zónami.

www.borke.cz

Tel.: 602 126 946

E-mail: atelier@borke.cz