Jaké jsou výhody plechové střechy? Hmotnost, cena i design

Střecha korunuje celou stavbu, a proto musí být nejen plně funkční, ale také musí skvěle vypadat. Střešních krytin je na trhu celá řada a každý materiál má své výhody a nevýhody. V současné době neustále vzrůstá na oblibě plechová střešní krytina, která vypadá skvěle, je cenově dostupná, bezúdržbová a má dlouhou životnost.

Stavební materiály neustále prochází vývojem, mění se a zlepšují. A to platí i o plechové střešní krytině. Ačkoliv se v minulosti používaly hlavně pozinkované plechy nebo měď bez úpravy povrchu, v dnešní době je vytlačují ocelové střechy opatřené ochrannou vrstvou na bázi polyesteru a polyuretanu. Na oblibě narůstají také velkoformátové krytiny ze slitiny hliníku.

Plech odolává teplotě, vodě a drsným podmínkám

Plechové střešní krytiny mají nízkou hmotnost a snadno se montují na jakýkoliv tvar střechy. Díky velkým formátům je pokládka rychlejšílevnější a méně pracná. Můžete si zvolit tradiční, profilovanou do tvaru skládaných tašek nebo drážkovanou (falcovanou) krytinu.

Plechová střecha je po klasických taškách hned na druhém místě při výběru střechy a není divu - vydrží bez údržby dlouhá desetiletí, materiál má nízkou nasákavost a odolává teplotním výkyvům. Takže se hodí i do náročných podmínek, třeba do hor. Plechová střešní krytina je vysoce odolná díky povrchové úpravě, která ji nejen chrání, ale dává atraktivní vzhled. Obvykle bývá na výběr více druhů povrchových úprav, které se od sebe liší kvalitou, cenou a především poskytovanou zárukou.

Kvalitní izolace zabrání hluku

Máte obavy, že plechová krytina bude příliš hlučná? Zde je nutné mít na paměti, že hlučnost souvisí s celkovou skladbou střešního pláže. Bez kvalitní tepelné izolace, která bude plnit i požadované akustické parametry, bude každá střešní krytina hlučná. Záleží samozřejmě také na profilování plechu a způsobu montáže. Nicméně tedy, při dodržení správného postupu střecha hlučná nebude.
Speciální povrchová úprava proti korozi

Koroze je největším problémem kovů. Jedná se o běžnou, fyzikálně chemickou reakcí kovu s prostředím, která vede k rozrušení struktury a k následným nežádoucím změnám vlastností materiálu. Proto jsou kovová jádra chráněna povrchovými úpravami, které korozi zabrání. Plechové krytiny jsou chráněné oboustrannou pozinkovanou vrstvou, která je chráněna proti atmosférické korozi kovovými povlaky (galvanické pokovení) a organickými povlaky (nátěry).

Plech vypadá skvěle

Kromě skvělých vlastností mají plechové střechy i další výhodu – pěkný vzhled. Plechové krytiny mohou být profilovány do tvaru skládacích tašek třeba v klasické červené barvě. Nebo můžete naopak vsadit na nenápadné profily, které dotváří elegantní tvář moderního domu.