Lehké, moderní a tvarově rozmanité: Plechové krytiny jsou stále oblíbenější

Ocelový plech nabízí širokou škálu využití. Není proto divu, že má dnes mnoho různých podob – od trapézových plechů, přes falcované krytiny až po zdařilou imitaci pálených střešních tašek. Jaké jsou jeho největší výhody?

Jsou odolné, elegantní a dlouho vydrží – to je jen několik užitečných vlastností, které mají plechové střešní krytiny společné. Trapézové plechy, profilované i falcované krytiny se hodí k zastřešení novostaveb i starších domů a dobře poslouží v běžném i extrémnějším (horském, přímořském či průmyslovém) prostředí. Lákavá je nejen cena, ale také nenáročnost pokládky a následné údržby – a v neposlední řadě i minimální zatížení krovu.

Zbavte se „nezdravých“ krytin

Správná krytina vaši střechu ochrání – také díky profesionální povrchové úpravě, která zvýší její odolnost. Vybírat můžete z mnoha možností dle typu stavby a konstrukce.

Plechové střešní krytiny se neustále modernizují, co do tvaru, barev a povrchových úprav, obzvlášť v poslední době. Vyberou si mezi nimi rovněž majitelé domů, u kterých je potřeba vyměnit starou eternitovou střechu. Jakákoli nová plechová střecha bude vhodnější alternativou za nezdravý materiál.

Střešní krytina i opláštění fasády

Trapézové plechy Lindab mohou sloužit jako krytina na střechy i k opláštění fasády. Hodí se na nové i rekonstruované stavby. Často se používají na průmyslových objektech. V dnešní době je ale barevná nabídka stále pestřejší, takže se postupně objevují i u obytných budov. Že ale trapézový plech sluší i rodinným domům můžeme vidět například na velmi moderní novostavbě domu nedaleko Prahy.

Pro exteriérové obložení stěn budov je ideálním řešením fasádní kazetový systém, který i starší domy přirozeně začlení do nového prostředí. Zmíněné krytiny jsou výjimečné svou dlouhou životností, jednoduchou manipulací, snadnou montáží a šetrností vůči životnímu prostředí.

Mohou nahradit i tradiční krytiny

Plechové střechy se dobře udržují a nevyžadují žádnou zvláštní péči. Nedrží se na nich nečistoty a v případě potřeby je snadno očistíte. Navíc se jedná o téměř nezničitelný materiál – vydrží i nejnáročnější podmínky.

O různé typy a tvary na dnešním trhu není nouze. Na své si přijdou i milovníci klasiky, kteří se chystají nově zastřešit venkovskou chalupu. Aby nepůsobila příliš všedně a obyčejně a skvěle zapadla mezi starší stavby, stačí zvolit profilovanou krytinu, která svým vzhledem připomíná pálenou střešní tašku. Poskytne potřebnou funkčnost a dům rozzáří.

Profil můžete vybrat nenápadnější i výraznější – s výškou vln od 27 do 48 milimetrů. Ocelový plech je žárově pozinkovaný a nechybí ani speciální povrchová úprava. Životnost tak může bez problému dosáhnout i více než 50 let. Hmotnost je oproti pálené tašce výrazně nižší, což vám u novostavby umožní ušetřit na dimenzi , u rekonstrukcí pak na opravách krovu.. Lze ji použít i na střechu s velmi nízkým sklonem – už od 14°.

Minimální zatížení a snadná pokládka

Střešní krytiny Lindab se vyrábí z kvalitního ocelového plechu. Ať už se rozhodnete pro trapézové plechy, profilovanou či falcovanou krytinu, výsledek bude stát za to. Falcované krytiny vynikají perfektní nepropustností spoje – souvislé pásy se pokládají jeden vedle druhého a spojuje je takzvaný falc. Upevňují se pomocí speciálních příponek. Snadno se dají všemožně překládat a přizpůsobí se jakémukoliv tvaru. Falcovky jsou prověřeny generacemi i v těch nejdrsnějších horských podmínkách.

Povrchové úpravy prodlouží životnost

Jednotlivé druhy povrchových úprav se od sebe liší – kromě délky záruky také vlastnostmi. Nejčastější je povrchová úprava Classic – díky nízké ceně, za poměrně nízký příplatek je Elite MAT s delší zárukou a skvělými vlastnostmi. Nejdelší ochranu a záruku vám však poskytnou povrchové úpravy Elite, Durafrsot a AluPVDF, které mají řadu výjimečných vlastností.