Jak vybrat okapový systém pro vaši střechu?

Výběr okapů mnoho lidí podceňuje – možná, že nepatří k těm nejvýznamnějším součástem domu, pokud však nefungují správně, mohou způsobit nemalé potíže. Podle čeho vybírat okapový systém a jakému materiálu dát přednost?

Součástí většiny staveb je propracovaný okapový systém. Má odvádět dešťovou vodu tak, aby nezatékala k základům stavby a nestékala volně po stěnách domu – mohla by je zbytečně poškodit.

Na dnešním trhu se setkáte s různými druhy okapů – kulatými i hranatými. Obvykle je rozdělujeme také podle umístění – žlab může být nástřešní, nebo například mezistřešní. Nejbezpečnější je ale pravděpodobně žlab umístěný pod okapní hranou střechy.

Na co si dát při výběru pozor?

Výběr správného materiálu rozhodně nepodceňujte. Sehnat můžete kovové okapy, které vynikají dlouhou životností, ale také okapy z plastu. Mezi zdaleka nejkvalitnější alternativy patří okapové systémy z předlakované oceli.

Společnost Lindab nabízí systémy Lindab Rainline, v kulatém i hranatém provedení s kvalitní povrchovou úpravou a Lindab Magestic s unikátním povrchem a dlouhou životností. Všechny prvky jsou dokonale přesné a zaručují pevnost a funkčnost celého okapového systému. Instalace je poměrně snadná – Lindab Rainline funguje jako precizně vytvořená stavebnice.

Antikorozní ochrana

Hledáte klasiku s unikátní protikorozní ochranou povrchu? Tu nabízí okapový systém Lindab Magestic – na bázi zink-magneziové galvanizace. Úpravu tvoří speciální slitina (94,5 % zinku, 3,5 % hliníku a 3 % magnezia). Díky tomu se systém hodí do oblastí s vyšší vlhkostí i zásaditých lokalit – materiál je až dvacetkrát odolnější než u metody klasického žárového zinkování. Přirozeně patinuje, jeho barva postupně šedne a tmavne.

Je extrémně odolný vůči přírodním vlivům a šetrný vůči životnímu prostředí. Dlouhodobě se testoval v náročných podmínkách solné komory.

Perfektní barevné sladění

Kromě praktické funkce může okap vaši stavbu krásně doladit – vyberte si barvu, která se hodí k barvě vaší střechy, nebo naopak vytvořte příjemný kontrast. V nabídce společnosti Lindab najdete 10 barevných odstínů pro povrchovou úpravu Elite. Od tmavě červené přes stříbrnou metalízu až po antickou bílou a břidlicově šedou.

Pravidelná údržba prodlouží životnost okapů

Pokud chcete, aby vám okapový systém sloužil desítky let, nestačí pouze výběr kvalitního materiálu, podstatná je rovněž občasná kontrola. Kontrolujte okapy na jaře i na podzim, dejte pozor, aby se neucpávaly například spadaným listím, odstraňujte z nich nečistoty a usazeniny a nezapomeňte prohlédnout spoje.