Jak vybrat kvalitní plechovou krytinu na vaši střechu?

Plechové střešní krytiny jsou v našich končinách rok od roku oblíbenější – díky nenáročnosti údržby, rozmanitému vzhledu a dlouhé životnosti. V současnosti se vyskytují téměř na polovině všech položených střech. I vy o plechové krytině uvažujete? Potom myslete na spolehlivou záruku. Jak při výběru postupovat? V tomto článku vám nabídneme hned několik rad jak na to…

Plechové střešní krytiny dnes nabízí velmi široký výběr – od profilovaných přes falcované krytiny až po trapézové plechy a to v různém barevném provedení a různých povrchových úpravách. Profilované krytiny mohou mít výšku vln od 27 do 48 mm a až k nerozeznání připomínají klasickou střešní tašku, jen s tím rozdílem, že se jedná o materiál mnohonásobně lehčí. Na trhu najdete skutečně cokoliv a do jakýchkoliv podmínek – na co však nikdy nezapomínat?

 

Jaká kritéria by krytina měla splňovat?

Zvolené krytiny by měly odpovídat prostředí, ve kterém se váš dům nachází – podle toho zvolte krytinu s povrchovou úpravou ve třídě korozní agresivity od C1 do C5. Odpovídající musí být rovněž záruka – tu ovlivní především zvolená povrchová úprava, která by měla být vhodná právě pro konkrétní prostředí, ve kterém je váš dům umístěn. Podmínky záruky si pečlivě prostudujte – oprava, výměna i pravidla řešení určitého problému, by měla být výrobcem jasně definovaná. Nesmí zde chybět ani zmínka o tom, jak máte o výrobek pečovat a jak ho před montáží skladovat, pokud je to nutné. Máte-li pochybnosti, obraťte se na dodavatele produktu a všechny možnosti s ním proberte.

Zamyslete se nad délkou záruky

Nesázejte hned na prvního výrobce, kterého najdete a udělejte si srovnání. Kolik zvolená plechová krytina běžně stojí a na jak dlouhou dobu na ni výrobci poskytují záruku? Deklarovaná záruka obyčejně dosahuje 10 až 60 let. Co všechno ale obnáší? Řeší nejběžnější problémy, k nimž může u daného typu střechy docházet?

Výrobce skutečně kvalitních krytin, jakým je společnost Lindab, se nemusí bát poskytnout i velmi velkorysou záruku – co se rozpětí služeb, doby trvání i pokrytí nejčastějších problémů týče. Může zahrnovat například i nestejnoměrnou barevnost částí krytiny, defekt povrchové úpravy, korozi, která nijak nesouvisí se zřetelnými vlivy počasí či výraznou změnu odstínu krytiny. Společnost Lindab v letošním roce podobné úpravy v zárukách zavedla a záruku za své výrobky „zocelila“.

Délka záruční doby Lindab sestává ze dvou částí. Kdyby se vada projevila v prvním období, společnost na vlastní náklady poškozenou krytinu vymění nebo ji upraví – opravy zahrnují rovněž montáž a demontáž. Dojde-li k poškození v průběhu druhého období, čeká vás finanční kompenzace za poškozený prvek či dodání opravné barvy. Uvedené podmínky jsou u jednotlivých povrchových úprav odlišné – nejlepší podmínky můžete očekávat u kvalitnějších krytin, jako Elite, Durafrost nebo Elite MAT.

Nadstandardní záruka společnosti Lindab

Koncern Lindab, který ve Švédsku vnikl již v roce 1956 a jeho historie v Česku sahá do roku 1993, se zaměřuje na výrobu a prodej lehkých střešních krytin a střešních a okapových systémů z tenkostěnné oceli. Zákazníkům poskytuje nadstandardní záruku – i proto, že všechny produkty absolvují důkladné zátěžové testy ve vlastním výzkumném centru ve Švédsku.

Krytina Magestic se stejnojmenným okapovým systémem slibuje ochranu na stupni C4 se zárukou na 20 let. Falcované krytiny můžete získat se zárukou až 40 let – samozřejmě podle toho, jakou povrchovou úpravu zvolíte. Nejdelší doba záruky vás čeká u úprav Durafrost, Alu PVDF a Elite. Záruka u profilovaných střešních krytin v povrchové úpravě Elite dosahuje 30 let.