Ideální střecha pro pasivní dům? S krytinou od Lindabu

Rodinné domy mají od letošního roku vznikat už jen v souladu s pasivním standardem. Součástí pasivního domu je důmyslně propracovaný systém řízeného větrání s rekuperací, který přispívá k maximální energetické úspoře. Svou roli hraje také výběr materiálů, zateplení a samozřejmě i střechy. Jak vybrat tu správnou?

Výběr střechy je možno posuzovat podle několika různých kritérií – podle její funkce, designu, ceny a provedení. U staveb, které mají vykazovat co nejmenší energetické ztráty, se zaměříme spíše na funkční rovinu. To ale neznamená, že zanedbáme estetickou stránku – společnost Lindab nabízí střechy, které splňují obojí a pyšní se mimořádně dlouhou životností.

Střechy pro pasivní domy

Jaká střecha patří na podobný dům? Obecně by se dalo říct, že vhodnější jsou spíše ploché střechy. Proč? Čím menší ochlazovací plocha, kterou budete muset důkladně zateplit, tím lépe pro vás. Šikmá střecha vás vyjde dráž a celková realizace je složitější. Naproti tomu u střech s mírným sklonem je plocha, kterou budete muset tepelně izolovat, minimální. To ale neznamená, že nemůžete zvolit i klasičtější tvar – velmi stěžejní je však opravdu kvalitní zateplení.

Skvělým konstrukčním systémem k vytvoření kvalitní střechy jsou lehké konstrukce z pozinkované oceli. Materiál je vysoce pevný a vyniká nízkou hmotností a nízkou tepelnou vodivostí. Samotná stavba je velmi rychlá a výsledný krov je odolný vůči vnějším vlivům, plísním i poškození. Ve skladbách se využívá minerální vata a sádrovláknité desky.

Která krytina je ta pravá?

Pří výstavbě pasivních domů je důležitý také výběr správné střešní krytiny. Skvělou možností jsou krytiny plechové – opět je to dáno jejich nízkou hmotností a kvalitním zpracováním. Ocelové střechy jsou nadčasové, estetické a jsou-li opatřeny speciální povrchovou úpravou, elegantní vzhled jim vydrží dlouhá léta. Mezi krytinami Lindab najdete jednoduché trapézové plechy, drážkované krytiny i profilované krytiny z tenkostěnné oceli. Jejich design může být výraznější, nebo naopak nenápadnější. V případě, že toužíte po trochu klasičtějším rázu, stačí si pořídit profilovanou krytinu s výraznější vlnou – na pohled připomíná pálenou tašku. Velmi žádané jsou také krytiny se stojatou drážkou SRP Click.

Kromě střešních prvků nabízí společnost Lindab i další stavební komponenty, které vám pomohou dosáhnout pasivního standardu. Díky bohatým zkušenostem ze své mateřské země neustále rozšiřuje nabídku a přichází s novými postupy.

Úspora s integrovanými solárními panely

Chcete využívat energie z obnovitelných zdrojů? Potom si pořiďte přímo střechu, která má zabudované solární panely – Lindab Solar Roof. Tvoří ji krytina Lindab Seamline nebo SRP Click, vybavená precizní povrchovou úpravou a integrovanými solárními panely. Její instalace se od instalace běžné krytiny příliš neliší. Velkou výhodou je, že jednotlivé panely dosahují potřebného efektu, i když je právě zataženo a na rozdíl od klasických panelů nejsou na střeše téměř vidět.