Elegantní krytina pro historické budovy i novostavby? Lindab Seamline

Máte k dispozici rozsáhlejší pozemek a nechce se vám bydlet v patrovém domku? V dnešní době se mnozí lidé uchýlí k elegantnímu řešení: výstavbě bezbariérového jednopodlažního domu, který jim bude vyhovovat i v pokročilejším věku. Žádný dům se však neobejde bez pořádné střešní krytiny – skvělou volbou je Lindab Seamline, drážkovaná střešní krytina firmy Lindab.

Společnost Lindab lze řadit mezi přední světové designéry, výrobce i prodejce. V nabídce najdete střešní a okapové systémy z kvalitní švédské oceli. V článku vám přinášíme dvě ukázky staveb, u kterých se použila flexibilní ocelová krytina Lindab Seamline – obě pochází z východních Čech.

Proč si projektant vybral Lindab Seamline?

Projektantem obou realizací se stal královéhradecký ateliér BOŘKE HK, kde si krytinu Lindab Seamline vybrali hlavně díky tomu, že ji lze libovolně tvarovat.

Krytina je lehká a tvoří ji svitkový plech ze švédské oceli – o šířce 670 mm. Vyniká dlouhou životností, lze ji použít i v oblastech s vyššími klimatickými nároky (horské prostředí, přímořské oblasti) a je ohleduplná vůči životnímu prostředí.

Je téměř bezúdržbová a nabízí se v mnoha barevných variacích – hnědé, zelené, červené, černé a v současné době nejvyhledávanějších mnoha odstínech šedé. Hodí se na moderní novostavby i historické domy.

Má univerzální nadčasový design a dokáže přesně kopírovat různé typy střech – i ty méně obvyklé – nabízí tak naprostou tvůrčí svobodu. Klade se v souvislých pásech od okapu k hřebeni střechy a jednotlivé pásy spojuje stojatá drážka – falc. Spoje jsou zcela nepropustné – i v případě vysoké sněhové pokrývky.

Jednopodlažní stavby z východních Čech

První stavbou, do které se designéři z ateliéru BOŘKE HK pustili, je jednopodlažní dům s členitým půdorysem. Tvoří jej tři rozdílně vysoké bloky – každý z nich je zastřešen pultovou střechou do tvaru L. Designéři se rozhodli pro tmavě šedou barvu střechy (odstín kamenná šeď) a stejnobarevné okapy.

Druhou stavbu spojují dva vysoké bloky, rovněž s pultovou střechou. Garážová část je však vyšší než část obytná. Tentokrát designéři místo kamenné šedi zvolili raději antracitově černou se stejnobarevnými okapy. Majitelé se původně obávali, že tmavá střecha ovlivní teplotu uvnitř domu, to se však nestalo – také díky použití izolace Isover (2 × 18 cm) během instalace.

Lepší ochrana střechy? Pomocí povrchové úpravy

Abyste své střeše zajistili delší životnost a vyšší odolnost vůči mechanickému poškození a vnějším vlivům (např. UV záření či znečistěné ovzduší), vyberte vhodnou povrchovou úpravou. U krytiny Lindab Seamline můžete vybírat hned z několika možností – Lindab Elite MAT, Elite, DuraFrost, Alu PVDF a Magestic.

Podle toho, jakou úpravu si vyberete, vám na ni společnost Lindab poskytne záruku v rozmezí od 20 až do 40 let.