CASA CHAPA: plechový dům s duší.

Jaké vize jste měli, když jste se rozhodli pro vlastní rodinný dům?

V Hovorčovicích bydlím už více než 20 let a mám to tady moc rád. V roce 1996 jsem na stávajícím pozemku koupil starší dům, který jsem hned zrekonstruoval. Nenáročné bydlení nám řadu let vyhovovalo, ale časem bylo jasné, že bude potřeba komplexní rekonstrukce, abychom všichni včetně dospívajícího syna měli opravdu kvalitní zázemí. Snili jsme o bydlení, do něhož promítneme svůj styl, svůj postoj k životu. Které bude šité na míru naší práci i koníčkům. A zároveň jsme chtěli, aby byl dům lehce udržovatelný.

Pozemek, na němž dům stojí, je u poměrně rušné silnice…

A to byl právě docela oříšek. Líbily se nám realizace architekta Petra Slavíčka, které jsou v podobném stylu, jako jsme si přáli bydlet i my. Proto jsme s ním navázali spolupráci a od počátku s ním vedli diskuse právě o tom, jak řešit dům, který je jednou stranou obrácen do komunikace s projíždějícími auty, a z druhé strany má krásnou zahradu. Jak si zajistit dostatek soukromí, a přitom se neuzavřít do ulity

Nakonec jste vymysleli dost netradiční, elegantní řešení.

Petr přišel s návrhem zastavět proluku mezi naším původním domem a domem souseda prostřednictvím moderní novostavby. Celá realizace se tak vlastně skládala ze tří částí: z novostavby, kompletní rekonstrukce starého domu a v neposlední řadě z propojení obou objektů, aby vše do posledního detailu splynulo v harmonický celek. Vše trvalo dva roky – a to hlavně kvůli tomu, že jsme v domě chtěli stále bydlet. Náročného řešení ale nelitujeme: díky propojení novostavby s rekonstruovaným starým domem se jeho užitná plocha zdvojnásobila.

Naše představy se podařilo do puntíku naplnit díky skvělé spolupráci s realizační firmou Henderson Invest a společností Lindab, která dodávala krytinu na střechu i fasádu.

Proč jste se rozhodli právě pro Lindab?

Na našem původním domě byla betonová střešní krytina. Když architekt navrhl pro rekonstrukci i novostavbu střechu z oceli, byla to pro nás zajímavá změna. Střecha nejenže vypadá velmi hezky, ale má také pozitivní vliv na náš život uvnitř domu: v létě totiž neakumuluje teplo tolik jako dřívější betonová krytina. Proto kombinace denního venkovního zastínění a večerního větrání dokáže udržet ve všech místnostech příjemné klima.  To, co je na našem domě opravdu netradiční, je využití plechu i na fasádě. U ní připadaly na počátku v úvahu dvě možnosti – buď taženou omítkou z obou stran domu, nebo plechovou fasádou z ulice. Nakonec u nás zvítězila druhá varianta, pro níž rozhodla i řada obdobných inspirativních realizací ze zahraničí – některé pocházejí právě od Lindabu. Díky zvolenému řešení má náš dům dvě tváře: pohled z hlavní silnice vytváří pocit kompaktní pevnosti ve smyslu „můj dům, můj hrad“. Ale ani tady se do ulity neuzavíráme – chceme, aby náš dům přirozeně komunikoval s okolím: dokonce i původní návrh plotu, který měl tvořit hranici mezi naším pozemkem a ulicí, jsme nakonec nahradili volně přístupným prostorem. Naopak pohled z druhé strany – ze zahrady – přirozeně propojuje venkovní prostory s interiérem a působí přátelsky, pohodově, často na zahradě míváme až dovolenkový pocit. Materiály zvenku i uvnitř domu se opakují a vytvářejí tak velmi harmonický celek.

 

Jak náročná byla celá realizace?

Vzhledem k členitosti střechy a dalším požadavkům nebyla naše zakázka vůbec jednoduchá. I proto jsme se rozhodli pro spolupráci s renomovanou mezinárodní firmou s dostatkem zkušeností, navíc jsme na Lindab dostali doporučení od známého ze stavebnictví. Celou realizaci mohu jen chválit: setkali jsme se s velmi profesionálním přístupem, s plechy se dodavatelské firmě velmi dobře pracovalo. Systém Lindab SRP Click na střeše i fasádě přesně splnil naše požadavky na čisté linie domu, které se podařilo naplnit i díky skrytí okapového systému Lindab Rainline. Realizační firmě Henderson Invest se v úzké spolupráci s  Lindabem podařilo přesně dodržet přechodovou linii střechy a fasády, zakomponovat garážová vrata a ostění okna v jeden monolit. Ačkoliv je plech „neživý“ materiál, ve spojení s dřevem a venkovní zelení tvoří výtečnou souhru. Jako protiváhu plechové fasády jsme využili přírodní materiály: například výsadbu bambusu, který je dělícím prvkem vytvářejícím přirozenou clonu mezi interiérem a exteriérem domu

Na dřevěném sloupku před domem je hned pod poštovní schránkou elegantní kovová tabule s nápisem Casa Chapa.

Myslíme si, že když domu vetknete duši, měli byste mu dát i jméno. Proto jsme to na konci celé realizace také udělali. Ve španělštině to znamená „plechový dům“. A ukazuje se, že to v exteriéru může působit i jako zajímavý exteriérový prvek.


Plech jako materiál na fasádu nebývá dosud u rodinných domů příliš častý. S architektem Petrem Slavíčkem jsme mluvili o tom, proč jej majitelům domu v Hovorčovicích doporučil a jaké jsou výhody práce s tímto materiálem.

Co rozhodlo pro Lindab SRP Click?

Na krytině Lindab SRP Click je skvělé, že téměř nemá limity. Díky své tvarovatelnosti, barevné stálosti a snadnému zpracování je vhodným materiálem všude tam, kde architekt nezůstává jen u klasických tvarů. Kde popouští uzdu své fantazii a kde použití klasických technologií buď není vhodné, nebo je konstrukčně přímo nemožné. Právě to byl případ rodinného domu v Hovorčovicích. Ten díky tmavě šedé krytině Lindab SRP Clcik v povrchové úpravě Elite MAT, použité na střeše i fasádě, působí kompaktně, moderně a stylově – přesně, jak si to majitelé přáli.  Krytina je zde vlastně spojovacím článkem starého s novým, aby dostavba nebyla viditelná. A plechová fasáda je tak přirozeným řešením propojení časů.

Myslíte si, že plech jako fasáda rodinných domů se může v budoucnu uplatnit více, než nyní?

Je pravda, že plech jako materiál na opláštění nebyl dosud v Česku u rodinných domů příliš častý. S nástupem moderních technologií ale jeho obliba u nás roste. Věřím, že právě realizace v Hovorčovicích se může stát inspirací pro další zájemce o neotřelá řešení. Tak, jako se majitelé domu v Hovorčovicích inspirovali obdobnými realizacemi v zahraničí.

 

Jak probíhala samotná montáž krytiny Lindab SRP Click na střechu a fasádu, jsme se ptali Alexandra Savynece, jednatele realizační firmy Henderson Invest.

Jak dlouho trvala montáž oplechování domu?

Pokládka střechy i fasády byla rozložena do dvou měsíců.

Jak jste byli spokojeni s přístupem a technickou podporou od Lindabu?

Celkový přístup Lindabu byl velmi proklientský. Před samotnou montáží nám zástupce Lindabu poskytl technické rady, provedl celkové zaměření objektu a navrhl rozložení jednotlivých plátů podle požadavků investora. Lindab poté dodal veškerý potřebný materiál a průběžně nám při montáži poskytoval technickou podporu. To jsme oceňovali, protože realizace byla zejména kvůli členitosti střechy hodně komplikovaná: bylo totiž důležité výborně zvládnout napojení jednotlivých prvků, zvlášť když si majitel domu přál zachovat systém SRP Click po celém obvodu bez výpomoci falcováním, které by narušilo jednotný vzhled.

Narazili jste v průběhu realizace s Lindabem na nějaké problémy? Pokud ano, jak jste je vyřešili?

Průběh výstavby ovlivnil sám investor, který si vyžádal konzultaci s Lindabem ohledně fasádního roštu. Došlo tak k určitému prodlení a mohli jsme pokračovat až ve chvíli, kdy technik Lindabu investorovi potvrdil námi navrhované správné řešení kotvení fasády. I v tomto případě jsme se setkali ze strany Lindabu s pochopením a rychlým řešením celého problému.

 

Děkujeme za rozhovor.

Více fotografií najdete ZDE.