Bez čeho se dřevostavba neobjede? Kvalitní střecha je základem každého domu

Kvalita střechy, precizní konstrukce, správná krytina i odvodnění mají velmi zásadní vliv na životnost celé vaší stavby. Jak ale zvolit opravdu spolehlivý střešní systém? V našem článku uvádíme nejčastější dotazy, kteří si mnozí z vás při výběru kladou.

Mezi nejčastěji používané krytiny současnosti patří stále klasická pálená taška, čím dál častěji ji však nahrazuje plechová krytina, která vyniká dlouhou životností a především podstatně nižší hmotností. Navíc může pálenou tašku věrně připomínat – stačí zvolit profilovanou krytinu. Jednou z jejích největších výhod je možnost provést montáž i na velmi nízké sklony.

Minimální nároky na údržbu

Ocelovou střešní krytinu není třeba složitě udržovat, je ale určitě dobré provádět pravidelné kontroly, aby se včas předešlo možným potížím. V případě, že je povrchová úprava krytiny poškozená, opatřete si opravnou barvu a defekt zatřete.

Například u nízkých sklonů může docházet k usazování nečistot. Abyste prodloužili životnost krytiny a udrželi jí perfektní vzhled, pořiďte si tlakový čistič a čas od času střechu důkladně opláchněte. Podobná opatření sice nejsou nezbytná, ale právě díky nim vám střecha déle vydrží v nezměněném stavu.

Plechová krytina a vliv vyšších teplot

Díky teplotním změnám mění střešní krytina svůj objem. To ovšem materiál nijak neovlivňuje. Tepelná roztažnost není u plechových krytin ničím překvapivým a při montáži se s ní počítá, takže tento jev nenarušuje její celkovou kvalitu. U falcovaných krytin bez profilace se ke kotvení využívá kluzkých příponek – to znamená, že se pás krytiny může pohybovat v jednom směru a v dalších naopak drží pevně.

Nepodceňte kotvení krytiny – zajistí správnou funkčnost střechy

Krytiny Lindab se připevňují pomocí samovrtných vrutů s podložkou. Životnost vrutu vždy odpovídá životnosti krytiny. Jsou odolné vůči vytržení (odolnost kolem 60 kg) a vysoce funkční. Za více než 20 let jejich používání nebylo nutné je měnit. Pokud je při montáži dodržen doporučený počet vrutů, je krytina upevněna opravdu důkladně a snadno odolá zvýšenému působení větru. Upevnění je dokonce natolik předimenzované, že dalece přesahuje míru upevnění, která je v našich končinách nezbytná.